nedeľa 14. apríla 2013

169. - 176. deň - Kambodža

Odvážne sme prekonali 5 hodinovú cestu (pre niekoho dlhá a pre niekoho slabý podpriemer) do Kambodže. V Stung Treng nás hneď odchytil miestny aktivista a zadarmo nás odviezol do jeho hotelu. Keďže priestory boli viac než prijatelné a cena veľmi primeraná, rozhodli sme sa tu zostať.


Hlad nám velil vyhľadať reštauračné zariadenie, kde by sa žalúdok zaradoval. Avšak prázdna peňaženka mala dosť solídne argumenty. Trvalo cez hodinu, kým sme sa stali vlastníkmi peňazí domácej meny a vyrazili na lov reštaurácie.

Ulovená bola mala reštaurácia, ako sa u nás hovorí „Pánu Bohu za chrbtom“. Tu sa zviedol neľahký súboj o vysvetlenie obsluhe, čo si chceme objednať. Najprv nám priniesli jedno jedlo, no keďže sa nedalo určiť komu patrí (pritom sme si objednali úplne odlišne jedlá), rozhodli sme sa počkať až prinesú ďalšie. Ani to však neosvetlilo našu záhadu. Po ťažkom učení angličtiny domáceho obyvateľstva, sa záhada vyriešila. Ani jeden z nás nedostal to, čo si objednal. Preto si každý vybral to, na čo mal chuť a pustilo sa do jedla.

Jedlo bolo výborné, no únava z cesty nás nasmerovala na hotel. Tu nám bol dopriaty len pol hodinový oddych a vyrazilo sa po tretieho mušketiera. Zatiaľ, čo ja som hliadkoval, pri soche jeleňa, uprostred námestia, Milouš sa snažil nájsť free wifi, aby poslal Samovi správu s našou presnou geografickou polohou (samozrejme pri Jeleňovi).

O to väčšie prekvapenie pre mňa bolo, keď sa Milouš vrátil rovno so Samom. Ťažko sa mi hľadajú slová, aby popísali radosť, ktorú som pocítil, keď som ho uvidel. Potriaslo sa pravicami, padlo objatie a zamierilo sa na hotel. Počas cesty sa odštartoval kolotoč, ktorý pozvoľna skončil o niekoľko hodín neskôr, teda rozprávaním zážitkov, ktoré sme zažili.

Zážitky naberali na atraktívnosti a naše plány do budúcnosti naberali stále reálnejšiu podobu. Večer sme sa usadili v príjemnom miestnom lokále. Aj keď sme boli jediní zákazníci v podniku, barmanovi nevadilo natiahnuť zatváraciu dobu.


Pri návrate na hotel som poznamenal, že by bolo zaujímavé, keby bola vchodová brána zavretá a dvor by strážil pes. O pár minút sme zistili, že to bola doslovná predpoveď neďalekej budúcnosti.

Keďže nikto z nás gymnastiku netrénoval, nerobilo nám problém prekonať dvojmetrovú bránu s ostatným zakončením. I keď pár ostňov podľahlo pod našimi rukami ako mongolské vojsko pri čínskom múre, v bezpečí sme sa dostali do dvora. Tu nás ale čakal strážny pes. Jeho jediný prejav záujmu o naše osoby, bol prejavený tým, keď utekal pred objektívom nášho foťáku. Z izby vybehla aj suseda, ale pri otázke „Čo čumíš?“, sa otočila a išla spať (normálne to vyzeralo, ako keby nám rozumela).


Zatiaľ, čo sa niektorí členovia pobrali spať, iní sa vybrali rozpútať napínavé kartové súboje. Niekoľko krát sa vystriedali dve kartové hry, ale keďže nikto nepočítal skóre, uzavrela sa remíza a išlo sa spať.

Ráno sme sa pokúsili o požičanie si skútrov, aby sa mohlo vyraziť do neďalekých národných parkov. Keďže sa ale blížil kambodžský nový rok, bol to vopred prehraný boj. Následná zmena plánu zahrňovala rýchly niekoľkohodinový presun do Kratie. Avšak ani tu sa nepodarilo prenajať skútre, tak sme prestali bojovať s osudom a rozhodli sa, že tu pekne oslávime nový rok.


Do večera bolo času dosť, tak sa vyrazilo omrknúť si mesto, zohnať si niečo pod zub a ostrihať Milouša. Všetky tri body boli  úspešne splnené, tak sme sa presunuli na izbu, kde sme sa dali do pucu na večer. Ako som už spomínal, tak sa blížil nový rok, čiže boli očakávané, veľkolepé oslavy. Vyfešákovaní chalani vyrazili von, aby sa stali ich súčasťou. Ani vo sne nás ale nenapadlo, že budeme ich jedinými tvorcami.



Celé mesto bolo doslova mŕtve. Predpokladalo sa teda, že ľudia si chcú pred tou veľkou udalosťou poriadne oddýchnuť a nabrať sily. Pri prechádzaní sme napokon narazili na partičku štyroch chlapov, sediacích na chodníku a celkom dobre sa zabávajúcich. Hneď nás prizvali a my sme radi súhlasili. Dvaja z nich boli dokonca policajti a bolo veľkým prekvapením, keď čas od času „mierne“ podnapitým hlasom odpovedali na hlásenia vysielačky. Neskôr vysvitlo, že jeden z nich je náčelníkom policajnej stanice a samozrejme je práve v službe. Keď sa jeden z nich pokúšal dať Samovi pusu na líce so slovami „Vyzeráš ako Justin Bieber“, pochopili sme, že je čas vrátiť sa na izbu a ísť spať.

A bolo to tu. Nový rok sa začal. Mimochodom v tomto roku to už bol štvrtý nový rok a tretí, ktorý som sa chystal aj osláviť. Mesto prekypovalo životom, čo v nás vyvolalo nedočkavý pocit na večer. Milouš zašiel ku kaderníkovi, ktorý predviedol naozaj dobrú prácu.

Po obede sme sa spokojne najedení vracali na hotel s dákou to flašou ( chalani našli obchod z 12 ročnou whisky za 3 doláre) a pomaličky sa znova pustili do príprav na večer. Užili sme si pri tom kopec zábavy a o 10tej vyrazili do ulíc. Jediné, čo bolo znova objavené, bolo mŕtve mesto. Jediný podnik, kde to žilo, bol vzdialený karaoke bar, tak sme sa tam pobrali. Nemôžem povedať, že by sme boli úplne bez talentu (alebo snáď áno?), ale ak sme aj mali slávikov v hrdlách, tak ten večer umreli a ich miesto zabrali supy.




Po 3 flašiach whisky sme boli slušne v nálade. Karaoke bar pripomínal obrovské kasíno z Las Vegas. Tak sme nič netušiaci vošli do „karaoke baru“, čo bola len zástierka, pre miesto, kde sa vykonávalo najstaršie remeslo. Keď nás usadili vo vlastnej miestnosti, so Samom sme sa chopili mikrofónov a začali spievať „Its my life“. Keď nám jedna pani prišla predstaviť dáke dievčatá, zarazili sa vo dverách a pri započúvaní sa do nášho spevu sa otočili na päťe a išli preč.

Keď sme sa konečne rozhodli, že stačilo (personál baru to nepochybne ocenil), pobrali sme sa na hotel. Cestou ešte ticho preťala dáka vypalovačka, ale ani to neprebudilo mesto k životu.

Ráno sa rozhodlo, že prišiel čas presunúť sa na juh. Vyrazilo sa teda na miestnu autobusovú stanicu. S obrovským prekvapením nám bol za trošičku vyššiu cenu ponúknutý taxík. Mali sme ťažkú noc za sebou a pred nami bolo nespočetne veľa hodín cesty, takže sa súhlasilo. To nám ale nikto nepovedal, že tých slabých 12 hodín, pôjde v jednom taxíku 8 ľudí. Áno, štyria vpredu a štyria vzadu. Dokonca aj šofér sa delil o svoje sedadlo a solídne vykrútený sa snažil riadiť auto.




Po tejto ceste, ktorá sa dostala na vrchné pozície bláznivých a ťažkých ciest, sa konečne dorazilo do Kepu. Ocitli sme sa na juhu Kambodže, takže sa pred nami znova objavilo more. Bola však noc, tak sme si to veľmi nemohli vychutnať. Bolo niečo okolo polnoci a na hľadanie ubytka sme boli príliš ustatí, tak sme sa zložili na lahátkach na pláži.



More šumelo, komáre a ostatný hmyz štípal a teplo bolo priam neznesiteľné. Ráno sme preto nadšene naskákali do mora, aby sme sa schladili a pomaličky začínali nasávať tu čarovnú atmosféru. Keď sme boli nasatí, vyrazilo sa hľadať ubytko.

Najprv nás šokovali, predražené hotely, ale napokon sa objavilo jedno z najleších ubytiek, aké sme kedy mali. Pekná izba, šach a biliard zadarmo, slušná wifi a hlavne mangá zadarmo. Po stenách neustále behali jašterice a to od maličkých až po poriadné kúsky, takže problém s hmyzom sa zdal byť vyriešený. Keď sme neskôr objavili veľkého pavúka Jožka na stene v izbe, boli sme si istí, že komáre tu nebudú problémom (tak aj bolo).




Prejedení mangami, sa vyrazilo omrknúť mesto. Jednalo sa o prímorskú rybársku oblasť, avšak poriadne zasiahnutú turistickým ruchom. To sa odzrkadlovalo na cenách, čo nám nebolo zrovna po chuti. Ale čo po chuti bolo, tak to bol výborný seafood. Krab na zelenom korení a krevety, ktoré tu boli zvolené sa pri prvom súste stali najlepším jedlom v živote. Kým sa dostalo mäso z kraba, tak sa musel zviesť menší boj, no tie lahodné sústa stáli za to. Keďže ani tu sa žiaden nočný život nenachádzal pobrali sme sa spať. 







Nasledujúci deň sa vyrazilo na menšie treky. Náš hotelík sa nachádzal na úpäti veľkej hory a bedeker nám odporúčal navštíviť chrámy a výhľady, ktoré táto hora ponúka. Nájsť cestu však nebolo ľahké. Avšak v meste Kep sa oplatí nasledovať mangá. Tak sme sa cez dáku súkromnú mangovú záhradu a rozpadnutý plot napokon dostali na cestu, ktorá smerovala na k vrcholu hory.

Cesta išla pozvolna hore, čo bolo príjemné, ale nedočkaví chlapci chceli byť už hore. Tak sme pri prvom náznaku skratky vyrazili kolmo hore do kopcov. A tak sme za malu chvíľu už boli pri malej budhistickej svätyni. Po krátkej prestávke sa pokračovalo ďalej a navštívili sa ešte dalšie dve duchovné miesta.


V mojom bedekri odporúčali, aby sme z tejto hory pozorovali západ slnka, lebo patrí k jedným najkrajším v širokom okolí. Takže keď sa slnko blížilo k obzoru ako kamzíci sme sa driapali k vrcholu. Napokon sa objavila krásna výhliadková skala, kde sme sa usadili, rozprávali sa a vychutnávali čaro okamihu.




Po sprche na hoteli a zjedeni niekoľkých máng sa vyrazilo opäť do mesta. Chceli sme si ho viac prezrieť, ale jedná sa o naozaj maličké mestečko, tak to netrvalo dlho. Žabky v žalúdkoch nás ako GPSky navigovali na fishmarket, kde sme si vyberali reštauráciu. So Samom sme chceli znova totho pžasného kraba, no v reštaurácii nám povedali, že už sa im minuli a až ráno pôjdu vyloviť čerstvých. Tak sme sa rozhodli pre inú reštauráciu, ktorá ho v ponuke mala. Nebol síce taký dobrý, ako predchádzajúci večer, ale stále to bola mňamka. Milouš sa nechal nalákať na krásnu pečenú rybku a tak sme posedávali, vychutnávali si úžasné jedlo, počúvali šumot mora a plánovali naše ďalšie kroky. 





Ráno po mangových raňajkách sa zbalili veci a nasadli sme do minibusu, ktorý nás mal zaviasť na druhú stranu krajiny do Siem Reap. Poloprázdne približovadlo saveľmi skoro naplnilo a tak sme sa dostali do klasickej cestovnej pohody, čiže pokrčené nohy a ruky pritlačené k telu. Dokonca sme sa dostali do hlavného mesta Phnom Penh, ale tu sme iba presedlali na normálny autobus a pokračovali v ceste.

Po deviatej večer sa konečne dorazilo do cieľa. Ako malé deti sme vyvaľovali oči pri prechádzaním mestom. Tu to žije!, boli naše prvé myšlienky. Ulice sa hemžili turistami a domácimi, ktorí si vychutnávali nočný život. To nás nabilo energiu a únava z celodenného cestovania bola rázom preč.

Naše nové ubytovanie bolo povedzme viac ako luxusné. Na povale veľkého domu boli na zemi poukladané madrace nad ktorými sa nachádzali moskytieri. Pre mňa tu ale už nebolo miesto, tak som bol okradnutý o toto čarovné bývanie a poslali ma do normálnej postele o poschodie nižšie.



Aj keď nás okolitá atmosféra nabila energiou, tak sme sa rozhodli pre pokojný večer. Vyrazilo sa do ulíc, kde sme si dopriali chutnú večeru a ďalej sa pokračovalo po nočných trhoch. Doslova nás tu uchátili práce miestnych maliarov a zasnene sme obdivovali ich obrazy. Dokonca sme mali možnosť si pozrieť tradičné tanečné prestavnie, ktoré nám zlepšilo už tak dobrú náladu. Napokon však únava prevládla a pobrali sme sa spať.


Ráno bolo zase raz krásne slnečné. Vyrazilo sa na raňajky a nabitý energiou sme sa rozhodli, že si dáme pohodový deň. V hosteli sme sa spoznali so Sarou, bola to marocká cestovateľka žijúca v Paríži. Jej neustále veselá nálada nám sadla do noty a tak sme ju pribrali do našej partii. Cez deň sme mali jedinú bojovú úlohu a to zajednať si rikšára na nasledujúci deň, lebo sa malo vyraziť do Angkor Watu. Táto úloha bola bleskovo splnená a chlapík bol ochotný nás celý nasledujúci deň voziť za 12 dolárov, s čím sme radostne súhlasili.


Pekné prechádzanie sme sa rozhodli zakončiť masážou. Usmievavé dievčatá nás doslova vtiahli do salónu. Keby som vedel, o ma čaká, tak by som tie 4 doláre radšej ušetril. Už po pár sekundách som mal chuť opýtať sa slečny, či už niekedy robila masáž. Masáž spočívala v tom, že ma neprestajne štípala po chrbte. Keď som sa opýtal chalanov, ako to prebieha u nich, tak oznámili, že rovnako. Pekne sme sa pri tom nasmiali a naozaj sa nemohli dočkať, až to skončí. I keď ma pred tým chrbát nebolel, tak po tom asi trochu i začal.

S chalanmi sme sa zhodli, že aj keď skoro ráno vyrážame, nemôžme ďalšiu noc len tak prespať. Po dopití posledných kúskov novoročnej whisky, sme veselo vyrazili do ulíc. Naše vnútorné párty GPSky nás neomylne doniesli na Pub Street. Tento názov bol naozaj doslovný a výstižný. Dlhá ulica bola lemovaná barmi, z ktorých sa ozývala hudba, ktorá nás lákala ako svetlo muchy.

Bar sa vybral jednoducho. Tam kde hrala najlepšia a najhlasnejšia hudba. Keď sme sa tu dali ešte pifko, tak sa v nás prebudili parketví levi a tých sme hneď aj vypustili. Spoznali sme tu kopec cestovateľov aj damácich, čo sa radi zabávali. Na parkete sme sa vlnili až do rána, ale keďže sme sa o piatej mali stretnúť s rikšárom pred hostelom, pobrali sme sa spať. Čiže po dorazení na ubytko mal každí krástnych 30 minút na spánok.





Ranné budenie bolo náročné, ale horko-ťažko sa to zvládlo. Pred hostelom sme sa stretli so Sárou a Lior (jej kamoškou, ktorá sa k nám pridala). Spoločne sme sa namačkali do rikše a vyrazilo sa. Chladnejší ranný vetrík nám robil dobre a naše hlavy sa cestou kývali zo strany na stranu, ako sme zaspávali.


Napokon sa dorazilo do cieľa. Prišli sme ešte za tmy, aby som si mohli vychutnať tú čarovnú atmosféru východu slnka nad najznámejším chrámom z tohto komplexu. V rýchlosti sme prešli cez chrám Angkor Thom a následne zaujali miesto pred Angkor Wat. Kým Milouš so Samom sa posadili do ústrania, ja som sa vmiesil medzi ostatných turistov a nedočkavo čakal na príchod slnka.


Trvalo to pár minút, no napokon sa ukázalo. Pomaličky sa ten červeno-oranžový kotúč začal dvíhať vyššie a vyššie. Okolie sa vyplnilo nadšenými vzdychmi a cvakaním foťákov. Sám som striedal chvíle fotenia s chvíľami pozorovaním tohto tisícročia trvajúceho divadla.



Keď už slnko bolo vysoko, prišiel čas pobrať sa ďalej. Vykročil som za chalanmi so slovami: Tak ideme, ale bolo to super, že? Vtedy sa na mňa nechápavo pozreli a vysvetlili mi, že oni ešte stále čakajú na východ slnka. Vysvitlo, že ich miesto nebolo zrovna najlepšie, lebo niekoľko stromov im zakrývalo výhľad na vychádzajúce slnko.


Chalani bolo trošku sklamaní, ale pobrali sme sa ďalej. Našli sme dievčatá a vyrazilo sa na preskumavanie chrámov. Starobylá architektúra nás dostala. Bolo ťažko veriť, že niečo takéto mohlo vzniknúť pred tisíckami rokov. Pri prechádzaní sme narazili na mnícha, ktorý dával náramky na ruku, no pri tom aj predniesol požehnávajúcu modlitbu.




Neboli by sme to my, aby sme si pri prezeraní pamiatok aj trošku nezapózovali. Naše nové kamošky nás v tom podporovali a neraz sa aj s úsmevom na perách pridali.







Napokon sme opustili hlavný chrámový komplex a vyrazili za naším tuktukárom, aby sme sa vydali, k ďalšiemu chrámu. Ten šak neležal hneď pri ceste, tak sme si museli aj trošku vyšlápnuť do kopca. Za odmenu nám bol nádherny pohľad so vtáčej perspektívy na okolie a samozrejme ďalší chrám na vrchu kopca.




Po vyobdivovaní tohto miesta sa znova začala pózerská seria fotiek. Keď sme boli vycvaknutí všade, kde sme chceli, započala sa cesta dole.





Rikšár s nami hneď po príchode vyrazil ďalej. Následne sme sa dostali k obrovským sochám, ktoré boli spojené a dokonca tvorili bránu. Týto veľkolepí strážcovia na nás hľadeli z výšky a našťastie nás nechali bez protestov prejsť.




Ďalší užasný chrám bol naozaj monumentálny. Tu sa nachádzali obrovské tváre budhu, ktoré sú týmto miestom preslávené.




Ťažko sa slovami opisujú tieto chrámy, lebo ich architektúra bola naozaj nádherná, no všetko to bolo mnohonásobne zvýraznené atmoférou, ktorá sa dala vnímať len srdcom a duchom. Ako sme tak chodili od chrámu ku chrámu, tak skoro na každom kroku sme sa zastavili, aby sme mohli čo najviac nasať túto atmosféru a tak zvýrazniť tieto pohľady v našich spomienkach.



Pri tomto prechádzaní sme narazili na nápis, ktorý nas udivil a hlavne Milouša veľmi potešil. Česká republika sa podielala na rekonštrukcii niektorých týchto chrámov.


Ďalší chrám nám zrazil sánky dole, lebo celá jedna jeho stena bola vytvarovaná do podobizne ležiaceho Budhu. Duchovno týchto miest bolo posílené všadeprítomnými mníchmi.






Celodenné chodenie nám dalo zabrať a hlavne nám pri tom i slušne vyhládlo. Preto nás ujo rikšár zaviezol do časti, kde sa ponúkalo jedlo a znova sme mohli obdivovať nádherné obrazy.

Pri ceste k ďalšiemu chrámu nastala zmena počasia. Z ničoho nič začali padať kvapky, ktoré rýchlo prešli do bubnujúceho dažďa. Milouš so Samom sa začali smiať, keď pozorovali, ako ľudia, ktorí sa celí deň sťažujú na horúčavu, sa bežia schovať pod strechu. Smiech ale nebol dostačujúci, tak prešli na vyšší level a predviedli tanec v daždi. Aby neboli o samote, tak sa k ním pridala aj Sara a spoločne si vychutnávali toto znovuzrodzujúce osvieženie.




Dážď odišiel rovnako rýchlo, ako prišiel a pred nami sa objavil chrám, ktorý ma najviac uchvátil, so všetkých, čo som tu videl. Tento chrám bol v absolútnom súlade s prírodou, čo dokazovali stromy, ktoré nielenže z neho vyrastali, ale niektoré dokonca rástli na ňom. Kamene sa stali oporou pre stromy a stromy zase súčasťou múrov.







Pri vychádzaní z tohto komplexu nás obkolesili miestne deti. Vypulili na nás veľké oči a začali nám ponúkať náramky a iné rôznorodé produkty. Niekedy bolo naozaj nesmierne ťažké povedať týmto deťom, že nemáme záujem, lebo vždy potom nasledovala smutná tvár a ešte väčšia snaha a presviedčanie nás.




Slnko sa už blížilo k obzoru, keď sme prechádzali posledným chrámom a tak sa pridalo do kroku, lebo nám bolo sľúbené nádherné miesto pre pozorovanie západu slnka. Po chvíľke jazdy tuktukom sme dorazili k brehu jazierka. Široko ďaleko sme boli jediní turisti. Miestny chlapec sa nám snažil predať alkohol. Keď sa nenechal odbiť, tak sme povedali, nech nám zoženie Zlatý Bažant, no čo chlapec vyštartoval a už sme ho nevideli.


Aj keď sa slnko skrývalo za oblakmi, vôbec nám to nevadilo. Ľahli sme si na kraj jazera na rozohriate kamene a len tak oddychovali. Po nejakej dobe k nám pristúpila Sara a povedala, že je z nás unesená. Chvíľu nás pozorovala, ako tak ležíme so zavretými očami a úsmevmi na perách a videla, že sme absolutne dokonale spokojní. Pohľad na nás vraj presne vystihoval to, ako sa ona cítila. Bol to dokonalý deň. Všetci sme sa zhodli na tom, že rozhodne jeden z najlepších, aké sme do teraz zažili.



Pri spiatočnej ceste sa začali púšťať songy od Boba Marleyho. No keď ich Samo so Sárou začali aj spievať, tak zábava v natlačenom tuktuku začala gradovať. Aby sa tento deň skončil úplne dokonalo, ešte aj mraky sa rozostúpili a odhalili nám prekrásny západ slnka.


Nasledujúci deň bol náš posledný deň v Kambodži. Rozhodlo sa, že si cez deň oddýchneme a večer zaparíme. Baby nás zaviedli do hotela, kde bol aj bazén a tak sme tam radostne naskákali. Niekoľko hodín sme sa tu chladili a leňošili.




Napokon sme slečny opustili, lebo sme boli hladní, museli sme sa chystať na večer a chceli sme kúpiť ešte dáke tie obrazy. Všetko sme úspešne zvládli a po zotmení, vybavení fľašou tequily, sa ocitli na strešnom bare v našom hosteli. Tu sme sa stretli partička najrôznejších cestovateľov z celého sveta a tak sa pustili do zábavy.


Napokon sme sa všetci presunuli do nám známej Bub Street. Keďže sme sa nevedeli rozhodnúť do ktorého baru pojdeme, vyriešili sme to svojským štýlom. Povyťahovali sme ľudí z barov a rozpútali obrovskú diskotéku priamo na ulici.









Ráno o pol šiestej nám odchádzal autobus to Thajska a my sme sa ako zázrakom o piatej všetci stretli na ulici pred hotelom. Keďže každý začal rozprávať svoje neuveriteľné zážitky z večera, spánok sa nekonal. Ako inak zahájiť cestu do bláznivého mesta Bangkok, než obrovskou a bláznivou párty?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára