pondelok 10. decembra 2012

44. - 51. deň - Austrália


Do Exmouth sme dorazili v poobedných hodinách. Keďže sme podľa nášho cestovateľského plánu na tom boli veľmi dobre, čiže sme mali našetrených niekoľko dní, rozhodnuté bolo, že rozpálený deň strávime v studenom bazéne. Teplota vody bola 29 stupňov, no v porovnaní z vonkajšou teplotou, bola doslova ľadová.

Každý mal stále obrovské zásoby jedla, a tak sme sa pustili do kuchárčenia. Večer boli naši obvyklí kempoví strážcovia klokani, vymenení za vtákov emu a kakadu. V noci sa stalo niečo neskutočné. Začal fúkať chladnejší morský vietor a teplota sa natoľko ochladila, že cestovatelia použili po dlhej dobe spacáky.



Oblasť, v ktorej sme sa nachádzali, je preslávená svojím krásnym podmorským životom. Dá sa tu plávať s veľrybami, keporkakmi, rajami a mantami, obrovskými morskými korytnačkami a dokonca to je jediné miesto na svete, kde sa dá pri pevnine pozorovať žralo veľryby (ktorý dosahuje cez 22 metrov). Predstavy, že s týmito gigantmi budeme plávať ostali len predstavami. Každý zo živočíchov sa tu objavuje, len v určitom období, čo pre nás znamenalo, že máme možnosť spozorovať len morské korytnačky.

A tak sa ráno vyrazilo spoznávať okolitý raj. Prvou zastávkou bola pláž na ktorej bol uviaznutý vrak lode. Nanešťastie prebiehajúci príliv nám odhalil, len jej malú časť. Ďalšou zastávkou bol Vlamingh Head Lighthouse z druhej svetovej vojny, ktorý sa majestátne týčil nad polostrovom.




Po majáku sme sa presunuli do Jurabi Turtle Centre, kde sme sa dozvedeli, že sa tu v noci dajú pozorovať korytnačky, ako kladú vajcia. Všetci sme boli zvedaví, či Miloušové predvádzanie kladenia vajec bude vyzerať rovnako aj u korytnačiek, preto bolo rozhodnuté, že tu prespíme.

Keďže do večera bolo ešte ďaleko, bolo zamierené k Turquoise Bay, najkrajšom mieste na potápanie v okolí. Toto tvrdenie, nebolo ani v najmenšom prehnaná. Krása kolarových útesov sa dala pozorovať už z brehu. Šnorchlovacia výstroj bola bleskurýchle nahodená a už sa bežalo do mora (teda nakoľko nám to plutvy dovoľovali). Voda bola krištáľovo číra, i keď mierne studená. Hneď po ponorení hlavy pod vodu, bolo vidieť pestrofarebné rybky, ktoré miestami dosahovali metrovej veľkosti. Koraly hrali všetkými farbami a dokonca Milouš uchvátený touto nádherou, si nevšimol asi meter a pol veľký koral a nabúral doňho.









Ako čerešnička na torte  sa nám pri návrate ukázala morská korytnačka. Bola to čistá pózerka, lebo sa predvádzala ako modelka na módnej prehliadke a dokonca sa nechala aj hladkať. Po chvíľke sme ju však omrzeli a išla si hľadať niekoho iného, komu by sa ukázala v plnej kráse.




Do západu slnka sme mali stále veľa času a tak sme začali obchádzať okolité pláže. Najdlhšie sme sa zdržali na Varanus Beach. Roman vytiahol udicu a pustil sa do lovu. Ostatok party lenivo ležal na pláži a pokojne oddychoval. Avšak začínajúci príliv nás začal ohrozovať zdvýhajúcou sa hladinou. S Milanom som najprv len nohami zhrnul kúsok piesku, aby sme sa ochránili pred vodou. To sa ale ukázalo byť nedosťčacujúce, a tak sme sa pustili do budovania obrovských hradných múrov. Čím bola voda bližšie, tým z väčšou usilovnosťou sa budovalo. Za pomerne krátku dobu z brehu vyrástli obrovské hrady „Slovensko“ a „Česko“. Hrad „Česko“ bol bližšie k moru, a tak sa vlny doňho zahryzli ako prvé. Odolával dlho no napokon bol pokorený a jeho obyvatelia museli zažiadať o azyl v susednom hrade. Po rýchlej emigrácii sme sa pozerali na zničenie hradu a z hrôzou v očiach pozorovali, že rovnaký osud postihne aj ďalší hrad. Keď sa „deti“ sýtosti vyhrali, pokračovali sme v ceste.










Cestou k Jurabi Turtle Centre boli cesty doslova zasypané klokanmi. Ešte nikdy počas nášho cestovania Austráliou sme ich nevideli v takomto počte. Po tom čo nás uvideli, väčšina z nich utiekla, ale našli sa aj takí, ktorí flegmaticky sedeli pri ceste a znudene nás pozorovali. Po ceste sme stretli dokonca ďalšie austrálske zviera ježuru, ktorá si to ako u nás ježkovia štrádovala po ceste. Keďže premávka bola ešte celkom slušná, odkotúľali sme ju do bezpečia.


Po dorazení do cieľa, sa obehla pláž, ale po korytnačkách nebolo ani stopy. Milouš sa rozhodol skrátiť si čas varením, a tak si rozložil našu kuchynku. Aby čas utiekol rýchlejšie, učil som českých spolucestovateľov vyslovovať číslovku deväťdesiatdeväť (čo bola naozaj zábava) a neskôr sme sa pustili do hry „hádaj na čo myslím“.



Počas hry sa stalo niečo, čo pripomínalo skôr hororovú scénu. Na Mioušovi pristal malý chrobáčik, no keď sa ho snažil odohnať, tak mu vliezol do ucha. Malý tvor sa snažil dosť hlbšie a hlbšie. Ani skákanie, ani voda, ani pinzeta a ani žiaden iný spôsob nepomohol odstrániť záškodníka. Na Milanovi bolo vidieť, že chrobák mu spôsobuje nemalú bolesť a keď sme zbadali aj krv, tak sme rýchlo zamierili do nemocnice. V nemocnici sa oňho postarali sestričky, ktoré mu dali kvapky, pomocou ktorých sa podarilo chrústa zabiť, ale nepodarilo sa im ho vybrať. Takže nám povedali, že máme prísť ráno a doktor sa o to postará. Keďže bolesť už bola preč, nabrali sme znova smer ku korytnačkám.

Nedalo sa povedať či korytnačky prídu a ak hej, tak v akú hodinu. Preto som sa s Miloušom rozhodol spať na pláži a raz za čas skotrolovať, či sa dáka neukáže. Nanešťastie sa žiadna neukázala, ale aspoň sme sa prekrásne vyspali.

Ráno sa zamierilo do nemocnice, kde sme Milouša odovzdali do rúk zdravotníckeho personálu. Doktor mu za pomoci silného prúdu vody odstránil chrobáka z ucha (čo ho inak vyšlo skoro na 400 dolárov).

Dlhšie sme sa v Exmouth nezdržovali a vyrazili k ďalšiemu krásnemu miestu vo West Australia, do Coral Bay. Cieľ bol dosiahnutý okolo obeda. Keďže sa už schyľovalo ku koncu našej cesty, rozhodli sme sa spraviť prvé generálne upratovanie auto. Všetky veci sa vyhádzali von a s kritickým uvažovaním sa rozhodovalo o ich budúcnosti. Prekvapivo som pozoroval, ako sa vrecia s odpadom napĺňajú. Samozrejme sme túto činnosť vykonávali veselo a zábava tiekla prúdom.



Po ťažko vykonanej práce prišla zaslúžená odmena v podobe leňošenia pri bazéne. Román nadšene skočil do vody (ostatným sa zdala byť studená), kde si chtiac-nechtiac získal nových kamarátov (malý chlapci sa s nim chceli stále hrať). Vedľa bazéna sa nachádzali tenisové kurty. Okrem Milana, sme všetci boli profesionálni netenisti, tak sme si požičali rakety a loptičky a pustili sa do baseball-tenisu. Prekvapivo len pár loptičiek prekonalo 5 metrové pletivo, ktoré obkolesovalo kurty. Milan ako konečný víťaz a všetci ako absolútni víťazi opúšťali zelené polia len neradi.




Je veľmi smutné, že cestovateľská únava, ktorej sa nevyhnú ani tí najvášnivejší cestovatelia, nás zastihla práve na tomto mieste. Názov Coral Bay asi hovorí sám za seba, na pohľad tyrkysové more, prekrásne pláže a koralové útesy v nás nevyvolávali žiadne emócie. Takže sme opustili túto časť Austrálie bez toho, aby sme čo i len palec namočili do vody.

Ďalšou a vlastne poslednou vzrušujúcou zastávkou našej cesty bol Shark Bay. V rámci neho, ako prvou zastávkou bol Denham. Čiže mesto, ako veľa pred ním, bez veľkého supermarketu, mobilového či internetového signálu a nočného životu. Takže jediné, čo sme mohli podniknúť, bola prechádza po pláži a po nej už cesta viedla priamočiaro do stanu.

Ráno parta zamierila k Little Lagoon, ktorá sa nachádzala pár kilometrov nad mestom. Lagúnka mala v obvode cca 5 km, tak sme sa rozhodli túto trasu prejsť. V Strede dosahovala hĺbky 3 metre, ale pri brehu bola len po kolená, takže sme sa v nej s radosťou prechádzali (to, že je v nej obrovský výskyt smrteľne jedovatých Stonefish, sme sa dozvedeli až neskôr).




Krásna príroda nám znova ukázala aj svoju krutú tvár. Tesne pred návratom k autu, sme našli na brehu umierajúcu morskú korytnačku. Nie je nič horšie, ako sa pozerať na utrpenie iných a cítiť absolútnu bezmocnosť. Neskôr sme stretli rangera, ktorému sme podľa našich možností opísali jej polohu a stav, a tak dúfame, že aspoň on jej mohol poskytnúť odbornú pomoc.



 Z lagúny sme sa vydali cez celý poloostrov. Odvážni cestovatelia celú cestu strávili v aute a nikde sa nezastavovali. Vyprahla krajina s občasnou zeleňou veštila neblahý osud pre neopatrných cestovateľov. Najbližšie zdroje pitnej vody boli v nedohľadne a tak sme ju museli rozdeľovať s rozumom. Túto neskutočne dlhú vzdialenosť (inak asi 25 km) sme prešli približne za 30 minút.

Náš cieľ, Monkey Mia, sa znova ukázal byť rajom na zemi. Toto miesto je preslávené delfínmi, ktoré sem prichádzajú na pravidelné kŕmenie. Roman s Pavlínou sa išli prejsť, pričom sa Roman statočne snažil chytiť pre svoju polovičku korytnačku. Ale potvorky, ktoré sa pohybujú cez 40 km/h mu nedali žiadnu šancu. Večer sme sa všetci po dlhej dobe vybrali na spoločnú večeru. Jedlo bolo výborné, a tak sme museli dáko zhodiť nadobudnuté kalórie. Vybraný bol šport, ktorý vyžaduje nie len neuveriteľnú ohybnosť tela, silnú fyzickú zdatnosť, presnú koordináciu pohybov, ale aj bleskurýchly dôvtip a vysokú úroveň inteligencie. Po krátkej rozcvičke a zahriatí sa, každý nasadil bojový pohľad a začali sme hrať stolný futbal. Dramatický zápas priniesol niekoľko srdcervúcich momentov, pri ktorých sa zatajil dych (teda by sa určite zatajil, keby sme stíhali vnímať loptičku).

Aby sme stihli kŕmenie delfínov, vstávalo sa okolo šiestej ráno. Trvalo nám hodnú chvíľu než sme sa prebrali do ľudskej podoby. Následne, vybavení foťákmi, sa zamierilo k mólu, pri ktorom sa kŕmia delfíny. Gradáciu napätia mali inteligentní zástupcovia cicavcov v malíčku (teda v plutve). Po približne hodine sa ukázali na horizonte a potom sa pomaličky blížili k brehu. Najprv sa objavila starostlivá mamička a neskôr aj jej mláďatko. Mamička sledovala každý „krok“ svojej ratolesti, pričom sa nechávala spokojne kŕmiť.




Po nádhernom zážitku nasledovalo klasické balenie, nakladanie a vyrazenie na cestu. Dokonca sme narazili na značku prapodivného zvieraťa. Netrvalo dlho a bol dosiahnutý ďalší cieľ, Oceán Park. Tu nám milá sprievodkyňa ukazovala a rozprávala o hravých korytnačkách, smrteľne nebezpečných rybách, starostlivých klauníkoch a veľa ďalších živočíchoch.









Nakoniec sme sa presunuli k niekoľko metrovým žralokom. Aj najmenší z nich vzbudzovali tichý rešpekt. Keď im bola ponúknutá návnada, doslova vyskakovali z vody a nebezpečne blýskali ostrými zubiskami. Každý bol rád, že toto prestavenie môže pozorovať z bezpečia lávky (i keď klietka na brehu lákala, aby si človek išiel s parybkami zaplávať).





Keď sme si znova prešli celý Ocean Park a rozlúčili sa so všetkými morskými kamarátmi, vyrazili sme k poslednej zastávke nášho cestovania k Eagle Bluff. Čakal nás tam síce len 200 metrový chodníček, ale odhalil sa nám najkrajší pohľad z celého západného pobrežia. Z výšky niekoľko desiatok metrov sme pozorovali prekrásny koralový záliv, v ktorom plávali desiatky žralokov. Tento pohľad každého z nás doslova prikoval k zemi a oči sa prejedali touto sladkou nádherou okamžiku.










Po opustení Shark Bay posádka zakotvila v Glenfield, ktorý je vzdialený približne 450 km od Perthu. Strávili sme tu dva dni, počas ktorých sa varilo, ležalo, aktívne nič nerobilo, ale aj hralo ping pong a behalo po pláži. Napokon sa vyrazilo do Perthu, kde sme dorazili v 51. deň nášho cestovania. Prekonaných bolo viac ako 16 000 km plných nespočetne veľa zážitkov, zábavy a neraz sme prekonali samích seba. Osobne sa chcem poďakovať Pavlíne, Romanovi, Martinovi a Milanovi, že mi umožnili prežiť toto obrovské dobrodružstvo. Spoločne sme vytvorili super zohranú partiu, ktorá nie len že dokázala vyriešiť každú prekážku, ale vďaka humoru sme ich prekonávali s úsmevom. Nášmu cestovaniu sa dá vytknúť len jediná vec, a to že už skončilo...





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára